Cabinetul Pediatric Mobil s-a oprit la Cigârleni: peste 100 de copii au primit consultaţii gratuite

20 Aprilie 2016
Peste 100 de copii din raionul Ialoveni, din satul Cigârleni şi din alte localităţi învecinate, au întâmpinat astăzi, în premieră, Cabinetul pediatric mobil “Renaşte Moldova”. Copiii au aşteptat cuminţi la rând, însoţiţi de părinţi sau de bunei, pentru a fi verificaţi din punct de vedere medical. Doi medici pediatri, un medic specializat în ecografii şi o asistentă medicală au lucrat la foc continuu.
Cabinetul Pediatric Mobil s-a oprit la Cigârleni: peste 100 de copii au primit consultaţii gratuite
Peste 100 de copii din raionul Ialoveni, din satul Cigârleni şi din alte localităţi învecinate, au întâmpinat astăzi, în premieră, Cabinetul pediatric mobil “Renaşte Moldova”. Copiii au aşteptat cuminţi la rând, însoţiţi de părinţi sau de bunei, pentru a fi verificaţi din punct de vedere medical. Doi medici pediatri, un  medic specializat în ecografii şi o asistentă medicală au lucrat la foc continuu.

Aceasta a fost prima zi în care Cabinetul pediatric mobil “Renaşte Moldova” s-a pornit în satele din ţară, pentru a oferi consultaţii medicale gratuite.
Mamele din Cigârleni s-au declarat de-a dreptul fericite de iniţiativa Fundaţiei Edelweiss, spunând că le este greu să meargă aproape 30 de km, până la spitalul din centrul raional ca să-şi consulte copiii.  

Pe lângă investigaţiile medicale, pediatrii le oferă mamelor şi sfaturi pentru a-şi îngriji corect bebeluşii. "Vom aprecia dezvoltarea fizică, psihică, le vom face în caz de necesitate ultrasonografie. Toţi copiii sub un anişor care nu au făcut niciodată ultrasonografie - fie abdominală, fie renală -obligatoriu vor trece această examinare pentru a putea depista precoce eventuale malformaţii congenitale şi pentru un tratament corect ulterior", a spus pediatrul Maria Mihalache, unul dintre medicii implicaţi în campania,,Renaşte Moldova”.  

În total, în acest proiect sunt implicaţi 14 medici pediatri şi şapte specialişti în ecografie. "Medicii pediatri sunt foarte bine instruiţi. Sunt trimişi de Ministerul Sănătăţii. Localităţile le-am selectat în funcţie de anumite criterii clare: fie medicul de familie nu se află în această localitate, fie centrul medical nu există", a precizat directorul fundaţiei Edelweiss, Lara Moraru. 

Campania este organizată de Edelweiss, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, pe parcursul următoarelor luni. În această perioadă, vor fi vizitate zeci de sate din ţară. În continuare, Cabinetul pediatric mobil se va opri în raionul Cimişlia: 21 aprilie - satul Porumbrei, 22 aprilie - satul Sagaidac. Orarul complet este actualizat în permanenţă, fiind disponibil pe site-ul Fundaţiei Edelweiss – www.edelweiss.md.