Gala Edelweiss - o sărbătoare a 8 ani de emoţii pozitive şi lacrimi de bucurie

21 Decembrie 2018
Ȋntr-o atmosferă de gală, am sărbătorit, alături de aproape 2.000 de prieteni dragi, opt ani de Edelweiss. Seara noastră a fost plină de veselie, surprize şi, cum ne stă ȋn fire, multe fapte bune.
Gala Edelweiss - o sărbătoare a 8 ani de emoţii pozitive şi lacrimi de bucurie
Ȋntr-o atmosferă de gală, am sărbătorit, alături de aproape 2.000 de prieteni dragi, opt ani de Edelweiss. Seara noastră a fost plină de veselie, surprize şi, cum ne stă ȋn fire, multe fapte bune.
 
,,Din an în an suntem tot mai mulţi, mai mulţi beneficiari, mai mulţi parteneri, mai mulţi oameni cu suflet mare pe care noi cei din echipa Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc îi considerăm prieteni”, a declarat Lidia Cucoş, director executiv al Fundaţiei ,,Edelweiss”.
 
Urătorii ne-au urat, ne-au bucurat şi ne-au emoţionat - ,,Când lumea bună se adună, creşte Moldova împreună. Şi la bine şi la nevoi, Edelweiss e alături de noi. Şi acum hai toţi odată, mai sunaţi din zurgălăi.”. 
 
Gala Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc ,,Edelweiss” a început cu o piesă de suflet, interpretată de Amelia Uzun şi Ana Cernicova. Melodia ,,Vreau o minune”, a băieţilor de la Brio Sonoris, a fost fundalul perfect pentru a aprinde luminiţele bradului de pe scenă.
 
Orchestra Moş Crăciunilor i-a impresionat pe toţi cei prezenţi la Palatul Naţional ,,Nicolae Sulac”, ȋn special pe cei mici, ȋntregind atmosfera de poveste.
 
Prietena noastră din România, Andreea Marin, a fost cea responsabilă cu surprizele şi veştile bune.
 
Primii eroi ai serii au fost soţii Costandache şi cele trei fete adoptive, din satul Lărguţa, raionul Cantemir. Povestea lor ȋmpreună a ȋnceput acum trei ani, când micuţele au fost abandonate de mama lor biologică.
 
 ,,Le-au lăsat o castrule de făină de păpuşoi, o jumătate de căldare de apă şi un borcan de dulceaţă. Cu asta au stat fetiţele o săptămână. Sunt trei ani de când fetiţele sunt la noi şi nici acum nu a întrebat nimeni de ele. Casa e mai caldă şi suntem fericiţi alături de ele”, a povestit Sofia Costandache.
 
Răsplată pentru gestul lor incredibil, le-am oferit soţilor Costandache un cec de 100 de mii de lei din care să cumpere mobilier pentru camera fetiţelor. Fetiţele au primit rochiţe, jucării şi rechizite.
 
Ignat Săndulescu din satul Cruglic, raionul Criuleni, a fost sărbătoritul Galei. Probabil nu şi-a imaginat că în ziua în care a împlinit 100 de ani, 2.000 de oameni îi vor cânta, la unison, ,,La mulţi ani!”. 
 
,,Să aveţi viaţă lungă, să fiţi sănătoşi, fără durere să trăiţi, fără primejdii”, ne-a urat şi moş Ignat nouă.  
 
Un alt caz despre care ne-au povestit spiriduşii noştri este cel al lui Bogdan Roşca, un băiat de 13 ani din oraşul Soroca, pasionat de muzică şi care cântă la trombon. El folosea un instrument improvizat, asamblat din bucăţi şi tare mult ȋşi dorea unul nou. Nu puteam să nu ȋi ȋndeplinim această dorinţă, acum, ȋn

prag de Crăciun. Mai mult, i-am oferit şi o bursă lunară de 2.000 de lei, pentru o perioadă de doi ani, să ȋşi continue studiile la şcoala muzicală din oraş. Bogdan şi mama sa ne-au mulţumit, cu lacrimi ȋn ochi.

Poate cea mai impresionantă poveste a serii a fost cea a familiei Rusu, din satul Selemet, raionul Cimişlia.
 
Andreea (13 ani), Ionela (9ani) şi Elena (3 ani) au rămas orfane de mamă, cu doar două luni în urmă. Tatăl lor se străduieşte cât poate să aibă grijă de ele, ȋnsă cei patru locuiesc ȋntr-o singură odaie, mult prea mică pentru nevoile lor. Tot ce ȋşi doreau fetiţele de Crăciun era o cameră doar a lor.
 
,,Dorinţa mea cea mai mare, aş vrea să avem camera noastră. Eu cresc, stăm toţi într-o cameră. Dimineaţa îmi vine greu, trebuie să mă duc ori la bucătărie să mă schimb.”, ne-a mărturisit Andreea.
 
Fondatorul Edelweiss, Vlad Plahotniuc, le-a oferit un cadou care i-a lăsat fără cuvinte – o casă nouă, ȋn care fiecare va avea odaia proprie. O gospodărie adevărată, aranjată pe 19 ari, cu animale şi păsări. Pe lângă aceasta, fetele au primit cărţi şi un calculator.
 
,,Chiar şi în cele mai grele momente ale vieţii trebuie să îţi păstrezi speranţa, să crezi, să lupţi. Eu sunt aici ca să aduc acea doză de bucurie, poate o rază de lumină atât cât voi putea eu.”, le-a spus domnul Plahotniuc.
 
Vizibil emoţionat, tatăl ne-a mulţumit: ,,Nici nu am cuvinte. Vă spun mulţumesc. Tare, tare mult.”.  
 
Partea de surprize şi cadouri s-a încheiat cu oda Fundaţiei ,,Edelweiss”. Iar la finalul Galei, cunoscutul artist Horia Brenciu şi trupa sa au susţinut un concert de zile mari.  
Suntem mândri că, ȋn cei opt ani de activitate, Fundaţia lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss” a ajutat 427.709 de oameni.