Festivalul “Colinde, Colinde…” la prima ediţie

27 Decembrie 2010
Asociaţia Muzical-Corală din Republica Moldova în parteneriat cu Fundaţia pentru dezvoltarea Republicii Moldova „Edelweiss” au inaugurat vineri, 24 decembrie, la Sala cu Orgă, prima ediţie a Festivalului “Colinde, Colinde…”.
Festivalul “Colinde, Colinde…” la prima ediţie
Asociaţia Muzical-Corală din Republica Moldova în parteneriat cu Fundaţia pentru dezvoltarea Republicii Moldova „Edelweiss” au inaugurat vineri, 24 decembrie, la Sala cu Orgă, prima ediţie a Festivalului “Colinde, Colinde…”.

La eveniment au participat peste 400 de copii defavorizaţi de la mai multe centre specializate de plasament pentru copii, copii din familii social vulnerabile şi reprezentanţi ai societăţii civile din Moldova. Cu o oră înainte de începerea festivalului, copiii s-au putut bucura de un matineu cu Moş Crăciun şi Alba Ca Zăpada şi au primit cadouri de la reprezentanţii Fundaţiei Edelweiss.

La Prima Ediţie a Festivalului „Colinde, Colinde…” au participat 8 coruri din toată ţara: corul "Lia Ciocârlia" al Centrului Republican de copii şi Tineret ATICO, corul "Gaudeamus" al Universităţii Pedagogice de Stat din or. Bălţi, corul "Rodoliubeţ” s. Tvardiţa, r. Taraclia, Moldova, corul ”Gavriil Musicescu” al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, corul ”Cantabile” al Academiei de Studii Economice din Moldova, corul de cameră ”Rapsodia”, corul "Academia" al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi corul "Credo" al Ministerului Afacerilor Interne al RM.

Fiecare colectiv coral a interpretat un colind obligatoriu – ”O ce veste minunată” şi alte câteva colinde la alegere. La finalul evenimentului, participanţii au primit câte o Diplomă de Participare şi cadouri din partea organizatorilor.

Aneta Serbuşca, directorul executiv al Fundaţiei Edelweiss: „Ne-am propus inaugurarea unui astfel de Festival de Colinde care în preajma sărbătorilor de iarnă, permite de a savura din plin bogăţia tradiţiilor naţionale adunate de poporul nostru. Aş vrea să menţionez prezenţa în sală a mai multor copii, şi scopul nostru ca organizatori este de a aduce spiritul sărbătorii mai aproape de copii.”

La rândul său, Elena Marian, Preşedintele Festivalului, a mulţumit Fundaţiei Edelweiss, şi Fondatorului său, dlui Vlad Plahotniuc, pentru susţinere în organizarea unui astfel de festival unic la moment în Republica Moldova. Ea a menţionat că muzica corala, mai ales acum în perioada colindelor, ne aduce mai aproape de tradiţii, de istorie şi de strămoşi.

Participanţii şi dirijorii Corurilor participante, au menţionat că s-au bucurat foarte mult de iniţiativa organizării unui astfel de festival, şi şi-au exprimat speranţa că acest festival va deveni tradiţie.