Editura „Cartea Moldovei” depăşeşte criza cu ajutorul Fundaţiei Edelweiss.

17 August 2011
"Cartea Moldovei" a intrat în impas. De doi ani, cea mai veche editură n-a mai publicat nici-o carte. Angajaţii n-au primit salariul de anul trecut, iar datoriile întreprinderii de stat ajung la aproape două milioane de lei.
Editura „Cartea Moldovei” depăşeşte criza cu ajutorul Fundaţiei Edelweiss.
"Cartea Moldovei" a intrat în impas. De doi ani, cea mai veche editură n-a mai publicat nici-o carte. Angajaţii n-au primit salariul de anul trecut, iar datoriile întreprinderii de stat ajung la aproape două milioane de lei. Administraţia spune că s-a ajuns în această situaţie după ce Ministerul Culturii a redus fondurile pentru publicaţii, dar şi din cauza incapacităţii bibliotecilor de a cumpăra cărţile acumulate în depozitul editurii. 

Cele 4 volume din opera lui Ion Druţă sunt ultimele lucrări care au văzut lumina tiparului la "Cartea Moldovei". De atunci au trecut însă doi ani. Lipsită de fonduri din partea statului, editura nu mai poate publica lucrări noi, şi face cu greu faţă cheltuielilor de întreţinere. Angajaţii dau vina pe indiferenţa statului faţă de cultură, dar şi pe fosta conducere a editurii.

Şi soluţia a venit pe neaşteptate, ce-i drept nu din partea statului. Prin intermediul Fundaţiei "Edelweiss", pe care a întemeiat-o, prim-vicepreşedintele Parlamentului şi fondatorul Edelweiss, Dl Vlad Plahotniuc a decis să cumpere peste 16 mii de cărţi din depozitul editurii şi să le distribuie la bibliotecile care au nu au mai primit lucrări noi de ani de zile.

Una din aceste biblioteci a fost şi biblioteca din raionul Străşeni, Fondatorul Dl Vlad Plahotniuc a menţionat: ”Eu când deschid o carte, mai ales dacă sunt vechi cărţile din bibliotecă, eu simt mirosul satului. Am avut o copilărie fericită, în mare parte mi-am petrecut-o prin cărţi. Contele de Monte Crist, Beleaev cu Omul Amfibie, Tăunul de Voinic şi multe alte cărţi care acum nu sunt citite, şi e regretabil pentru mine.”

Gestul Fondatorului Edelweiss nu este doar un cadou pentru sute de copii de la sate, dar şi o şansă de supravieţuire pentru viitorul celei mai vechi edituri din ţară.

Până acum, în cadrul proiectului "Pentru Cartea Moldovei", bibliotecile din raioanele Străşeni, Anenii Noi şi Ştefan Vodă au primit câte o mie de cărţi.