Noutatea primăverii: Spectacole de teatru de păpuşi pentru copiii din orfelinate
01 Aprilie 2015Despre viaţa teatrului de păpuşi, succese, planuri, dar şi mici secrete de după culise discutăm astăzi cu dl Vasile Bîrnă, directorul Teatrului Republican de Păpuşi Licurici.
Despre viaţa teatrului de păpuşi, succese, planuri, dar şi mici secrete de după culise discutăm astăzi cu dl Vasile Bîrnă, directorul Teatrului Republican de Păpuşi Licurici.
1. Cât de des vin familiile la teatru?
Să zic că la fiecare spectacol sala este plină nu este corect. Se întâmplă să fie sala plină doar 50%, cel mai des sala se umple 80%, dar sunt spectacole, de exemplu la cel de duminică suntem nevoiţi să jucăm câte 2 spectacole pentru că avem mulţi doritori.
2. De la ce vârstă îşi aduc părinţii copiii la teatru?
Noi recomandăm părinţilor să-şi aducă copiii la teatru de la vârsta de 3 ani, pentru că la vârsta asta copilul deja înţelege totul. Dar micii noştri spectatori au vârste diferite.
3. Ce planuri aveţi pentru 2015?
În 2015 vom avea montări noi: „Frumoasa adormită” şi „Ţarevna Leguşca”. Tot anul acesta, pe 28 septembrie vom deschide “Festivalul Internaţional al Teatrului de Păpuşi Licurici 70”, care va dura o săptămână şi pentru care am trimis peste 30 de invitaţii la teatre de păpuşi din toată lumea. Deja ştim că vom avea oaspeţi din Franţa, Israel, Polonia, Bulgaria, România şi Ucraina şi teatrul Guguţă de la noi.
4. Primiţi sprijin pentru activitatea dumneavoastră dedicată copiilor?
Avem colaborări frumoase care ne ajută foarte mult. Un parteneriat de care ne bucuram şi care ne oferă o deschidere mare este cel cu fundaţia de caritate Edelweiss, patronată de Vlad Plahotniuc. Înca de anul trecut, la iniţiativa lui Vlad Plahotniuc, am planificat un turneu de spectacole dedicat copiilor din orfelinatele şi internatele din Moldova. Acesta este un proiect umanitar, foarte frumos, care ne ajută să ajungem şi la copiii defavorizaţi, să le aducem un cadou cu ocazia sărbatorilor de Paşte.
5. Puteţi să ne spuneţi mai multe despre acest turneu?
Cu Fundaţia Edelweiss lucrăm extrem de bine. Sunt profesionişti şi oameni de cuvânt. Cu ajutorul lor, pe 31 martie lansăm această campanie de teatru în şcolile internat şi casele de copii din întreaga ţară, unde vom merge cu 8 spectacole. Sperăm să aducem mai multă bucurie pentru copii prin această campanie, la care Edelweiss ţine foarte mult. Ei se dedică de 4 ani deja pentru ajutorarea celor care au nevoie de sprijin, iar aceste spectacole sunt un cadou frumos, credem noi, pentru cei mici.
6. Recent a fost Ziua mondială a teatrului , 27 martie, cum a sărbătorit Teatrul Licurici?
Noi am sărbătorit în scenă alături de spectatorii noştri, cu cel mai recent spectacol: „Auzi-mă”, într-o componenţă nouă cu actori noi şi costume noi. A fost bine! Apoi am participat la Gala premiilor UNITEM organizată de Uniunea Teatrală, dedicată Zilei Mondiale a Teatrului, iar anul acesta noi am luat premiul pentru cel mai bun rol în teatrul de păpuşi – Arcadie Strungaru.
7. Aveţi tineri specialişti şi cât de pregătiţi vin ei din facultate?
Desigur, anul trecut în echipa noastră au intrat 4 membri noi, proaspeţi absolvenţi ai Academiei de Teatru, Muzică şi Arte Plastice. Ei vin pregătiţi, ca orice tânăr specialist, însă au nevoie de practică în mănuirea păpuşii, dar noi ii susţinem şi ii ajutăm să-şi dezvolte măiestria.
8. Pentru a fi păpuşar este nevoie doar de a face facultate sau trebuie să vină şi de la sine?
Păpuşarul este în primul rând actor şi are deja un har de la Dumnezeu, dar are nevoie şi de a învăţa măiestrie, în cazul păpuşarului, măiestria de a mânui păpuşa.
9. Cât de des colaboraţi cu tinerii regizori?
Suntem deschişi să colaborăm cu tinerii dramaturgi şi chiar deja avem şi spectacole puse în scenă scrise de ei. De exemplu Nicu Prescuru, care a montat în 2014 spectacolul „Любопытный слоненок”, iar acum lucrăm împreună cu doamna Strungaru la montarea spectacolului „Frumoasa adormită”, la fel un tânăr regizor foarte talentat. La fel şi piese autohtone precum „Steaua lui Guguţă” de Spiridon Vangheli pe care am montat-o în 2013.
10. Câţi ani au păpuşele?
Avem păpuşi şi de 20 de ani. Dar ne străduim ca odată ce restabilim un spectacol să avem grijă şi de păpuşi şi să restaurăm sau să facem alte păpuşi după aceleaşi schiţe, pentru a oferi spectatorului o păpuşă frumoasă.
11. Cine confecţionează păpuşile sau le procuraţi de la ateliere speciale?
Noi avem atelierul nostru de creaţie în incinta teatrului. Acolo se confecţionează cele noi dar şi se restaurează cele vechi.
12. Cât de activ este teatrul pe reţelele sociale sau cum comunică cu spectorii în mediul online?
Teatrul are o pagină web unde avem grijă să plasăm programul actual al teatrului, informaţii despre cele mai noi spectacole precum şi activitatea teatrului şi echipa cu care lucrăm.
SURSA: diez.md