,,Caravana Vederii” a avut o nouă oprire în comuna Şişcani

15 Noiembrie 2018
Peste 300 de pensionari din comuna Şişcani, raionul Nisporeni, au beneficiat de consultaţii oftalmologice gratuite. Acolo unde specialiştii au decis că este necesar, oamenii au primit şi ochelari de vedere potriviţi.
,,Caravana Vederii” a avut o nouă oprire în comuna Şişcani
Peste 300 de pensionari din comuna Şişcani, raionul Nisporeni, au beneficiat de consultaţii oftalmologice gratuite. Acolo unde specialiştii au decis că este necesar, oamenii au primit şi ochelari de vedere potriviţi.
 
Vârstnicii pe care i-am întâlnit aici sunt tare bucuroşi de şansa pe care o au să îşi verifice vederea. Ne-au mărturisit că, până acum, singurele dăţi când au purtat ochelari de vedere au fost fie de la alte persoane apropiate lor, fie procuraţi din piaţă, fără un consult premergător.
 
,,Trecem să primim ochelari. Nu am avut până azi, am mai purtat aşa, dar din căpătate. Foarte frumos că au venit, să nu umblăm noi pe drumuri, au venit aici domnul Plahotniuc, Fundaţia Edelweiss. Suntem foarte mulţumiţi.”
 
,,Ochelarii pe care îi am acum sunt procuraţi de la piaţă, nefiind consultată de nimeni, aşa am procurat după vederea mea. Şi acum am avut o oportunitate foarte mare să venim să ne dea consultaţii fundaţia domnului Vlad Plahotniuc. Vă mulţumim din partea noastră şi suntem foarte bucuroşi.”
 
În vârstă de 69 de ani, doamna Silvia Roşăţ a primit şi o pereche de ochelari şi ne-a spus cât este de încântată că, de acum încolo, poate citi chiar şi cuvintele scrise cu litere mici.
 
,,Eu chiar aş fi vrut ca să citesc instrucţia la o pastilă ceva şi medicul mi-a spus că acolo trebuie lupă, nu se poate cu ochelari obişnuiţi. Mi-au prescris aici şi aştept, aştept, da.”
 
Pensionarii din Şişcani consideră campania Edelweiss drept o ocazie extraordinară pentru cei care nu au posibilitatea să meargă la oraş, unde să îi consulte un medic oftalmolog.
 
,,Am venit să controlăm şi vederile, fiindcă au venit specialişti, de ce să nu venim. Foarte bună părere am, asta e atenţia faţă de oamenii în etate, cum mai ales la noi că nu avem medic.”
 
,,Eu mulţumesc la medici şi la toţi lucrătorii care lucrează aici, din toată inima şi ochelarii sunt buni pentru mine. Eu văd foarte bine cu ei, eu mulţumesc din toată inima.”
 
Importanţa proiectului se vede în numărul mare de persoane care aveau nevoie de aceste consultaţii şi pe care nu şi le puteau permite. Alina Brînză, medic rezident, spune că, dintre pacienţii consultaţi, foarte mulţi au nevoie de ochelari şi se bucură că astfel poate ajuta bătrâneii să vadă mai bine.
 
,,Sunt o mulţime de pacienţi care au nevoie anume de ochelari pentru citit. Dintre toţi care îi consultăm, o mulţime sunt cu probleme care necesită tratament chirurgical, precum cataracta, cel mai des întâlnită acum. Întâlnind aceşti pacienţi, noi oferim recomandări. Suntem bucuroşi că putem, avem posibilitatea să ajutăm bătrânii, care din păcate nu au acces la serviciile noastre medicale oftalmologice.”
 
,,Suntem mulţumiţi şi de faptul că vin cetăţenii şi se consultă şi de, să spunem aşa, climatul oferit de către specialiştii veniţi de la Chişinău. Graţie Fundaţiei ,,Edelweiss” şi preşedintelui acestei fundaţii, deci domnului Vlad Plahotniuc.”, spune Vladimir Bodeanu, primarul comunei Şişcani.
 
Oamenii din raionul Nisporeni apreciază campania noastră şi vor să afle cât mai curând când va ajunge şi în localitatea lor.
 
,,Caravana Vederii continuă. Noi am parcurs deja 19 localităţi din raionul Nisporeni. Urmează să ajungem în toate localităţile, până la finele proiectului. Ne bucurăm de faptul că lumea ne scrie, ne sună, ne întreabă când ajungem şi la ei în localitate. Este un proiect adresat persoanelor care au atins vârsta de 57 de ani. Ne dorim să-i ştim sănătoşi, motiv pentru care am iniţiat acest proiect. Îi aşteptam cu drag la medicul oftalmolog să beneficieze de  consultaţii medicale gratuite cu eliberarea ulterioară a ochelarilor.”, spune Lidia Cucoş, Director executiv al Fundaţiei Edelweiss.
 
În jur de 3300 de persoane au beneficiat, până acum, de campania Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc ,,Edelweiss”. Până la sfârşitul anului, „Caravana Vederii” va ajunge în fiecare localitate din raionul Nisporeni. Următoarea oprire: Zberoaia.