Consultaţii oftalmologice gratuite pentru vârstnicii din Bălăneşti, prin campania Edelweiss „Caravana Vederii”

12 Octombrie 2018
În mai puţin de o lună de la iniţierea campaniei „Caravana Vederii”, peste 1300 de persoane din raionul Nisporeni au beneficiat deja de consultaţii oftalmologice gratuite şi ochelari, cu sprijinul Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss”.
Consultaţii oftalmologice gratuite pentru vârstnicii din Bălăneşti,  prin campania Edelweiss „Caravana Vederii”
Zilele acestea, a venit rândul vârstnicilor din comuna Bălăneşti să ajungă în faţa medicilor oftalmologi pentru un consult de vedere. Pentru mulţi dintre ei, aceasta a fost şi prima consultaţie de acest fel, deşi de ani buni privirea nu le mai este la fel de ageră şi au dificultăţi în a citi, a privi la televizor sau a-şi face treaba de zi cu zi prin gospodărie.
 
„Nu văd de mult timp. La oftalmolog nu am fost niciodată. Îmi lăcrimează şi mi se pune o ceaţă pe ochi.”, a mărturisit una dintre bunici medicului.
 
Anastasia Chirtoacă are 58 de ani şi spune că vederea i-a slăbit din cauza meseriei migăloase pe care a avut-o. A fost croitoreasă într-o fabrică, iar din pricina acestui efort al ochilor nu a mai văzut bine în ultimii ani. Ne spune că acum totul în jur a devenit mai clar, datorită ochelarilor pe care i-a primit din partea Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss”. A ţinut să îi mulţumească fondatorului Edelweiss pentru acest dar extraordinar pe care îl face pensionarilor, care altfel nu ar avea posibilităţi.
 
„Chiar vedeam greu, foarte greu. Acum chiar numerele de telefon sunt mari, le văd de departe. Vlad Plahotniuc, el se chinuie şi ţine cu lumea noastră. Ţine cu poporul, poporul o să ţină cu dânsul, Dumnezeu să îi dea sănătate.”, a spus pensionara.
 
Cu bucurie în priviri şi în glas au decurs toate consultaţiile în Bălăneşti. Bătrânii şi-au amintit şi de alte campanii pe care Fundaţia le desfăşoară pentru oameni şi chiar de alte iniţiative promovate de Vlad Plahotniuc. „Da, chiar îi mulţumim domnului Plahotniuc pentru grija faţă de noi. Foarte bun om, să îi spuneţi că îi mulţumim din toată inima. Vrem să-l vedem de fiecare dată când vine să îi spun că iată acest om face ceva pentru ţara noastră, pentru lume, pentru oameni.” „Domnul Plahotniuc să trăiască, ne-a făcut şi drumurile, ne dă ochelari. Îi mulţumim că are grijă.”, au glăsuit vârstnicii.
 
De consultaţii se ocupă medici specialişti din Chişinău, care vor ajunge până la sfârşitul anului în fiecare localitate din raionul Nisporeni.
 
Campania este apreciată şi de autorităţi, mai ales că nu există un cabinet specializat în fiecare comună, iar dacă voiau să viziteze un oftalmolog sau să îşi facă ochelari, oamenii trebuiau nu doar să cheltuie bani, dar şi să facă un drum până la oraş.
 
„Această iniţiativă este foarte bine gândită, organizată. Mulţumim. Astfel de servicii medicale sunt foarte necesare oamenilor în etate şi este cu atât mai bine cu cât sunt şi ajutaţi cu ochelari pentru a-şi îmbunătăţi vederea.”, a declarat Grigore Pîrţac, primarul comunei Bălăneşti.
 
„Este un proiect adresat persoanelor care au atins sau au depăşit vârsta de 57 de ani. Echipele de medici profesionişti le acordă consultaţii oftalmologice gratuite şi noi le oferim ochelari. Este un proiect pe care îl desfăşurăm cu mare drag în toate satele raionului Nisporeni. Ulterior, campania va fi extinsă.”, a spus, la Bălăneşti, Lidia Cucoş, directorul executiv al Fundaţiei Edelweiss.