Edelweiss în colaborare cu Academia de Ştiinţe a Moldovei va reconstrui o cetate getică veche de 2000 ani

04 Noiembrie 2010
Pentru prima dată în Republica Moldova va fi reconstruită una dintre cele mai vechi fortificaţii getice din Moldova.
Edelweiss în colaborare cu Academia de Ştiinţe a Moldovei va reconstrui o cetate getică veche de 2000 ani

Pentru prima dată în Republica Moldova va fi reconstruită una dintre cele mai vechi fortificaţii getice din Moldova. Această acţiune este parte a acordului de colaborare dintre Fundaţia Edelweiss şi Academia de Ştiinţe a Moldovei, semnat astăzi de către Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Academicianul Gheorghe Duca şi Fondatorul Edelweiss, Vlad Plahotniuc.

Academicienii susţin că "învierea" acestei construcţii istorice ar pune pe linia de plutire turismul arheologic autohton. Cetatea va fi ridicată pe ruinele unei fortăreţe din pădurea de la Durleşti. Ca urmare a investigaţiilor arheologice întreprinse în ultimii ani s-a stabilit că pe teritoriul ţării există ruinele a peste 50 de cetăţi. Situl getic de la Durleşti s-a conservat cel mai bine, susţin arheologii. Propunerea de a deschide un şantier arheologic vine din partea academicienilor iar Fundaţia Edelweiss îşi asumă responsabilitatea de a reconstrui cetatea.

Vlad PLAHOTNIUC, Fondator Edelweiss: "Pentru mine acest proiect este o provocare de a reîntoarce patrimoniului de a contribui la reîntoarcerea demnităţii şi mândriei naţionale."

Alexandru Levinschi, director al muzeului de ştiinţe de pe lângă AŞM: "Orice obiect legat de patrimoniul RM trebuie să fie văzut de oameni. Reconstituind un aşa obiectiv am face mult mai mult pentru turişti, pentru cetăţenii de rând ai republicii în scop educativ. Demult aşteptam o aşa propunere."

Un prim pas întru colaborarea dintre părţi a fost şi utilarea completă a unei săli de calculatoare din cadrul Liceului AŞM, unde îşi fac studiile copiii dotaţi din toată republica, iar munca lor este primordial ştiinţifică şi de creaţie.

Gheorghe DUCA, Preşedinte AŞM: "Vrem să investim în tinerii dotaţi, în viitorul nostru, în generaţia viitoare, care ne va salva, ne va promova, care trăieşte în altă lume."

Galina FILIP, Director Liceul AŞM: "Va fi o surpriza foarte mare pentru elevi, pentru că ei acum sunt în vacanţă. De parcă a venit Moş Crăciun cu o lună înainte. Mulţumim foarte mult Fundaţiei «Edelweiss» că susţine tinerele talente de la noi din liceu."

Investiţiile în ştiinţă dar şi în tinerii cercetători reprezintă una dintre activităţile prioritare ale Fundaţiei Edelweiss.