Concertele iernii au fost aduse în Moldova de Edelweiss

27 Decembrie 2014
Fundaţia Edelweiss şi Chişinău Youth Orchestra au organizat, iarna aceasta, trei spectacole extraordinare cu ocazia sărbătorii Crăciunului. Pe parcursul a trei seri, în Chişinău, sute de spectatori s-au bucurat alături de artişti autohtoni şi internaţionali, în cadrul unor evenimente culturale fără precedent în ţara noastră.
Concertele iernii au fost aduse în Moldova de Edelweiss
 Primul dintre cele trei concerte a fost unul susţinut în exclusivitate în Republica Moldova, în faţa a peste 800 de spectatori. Sub bagheta dirijorului Andriano Marian, tinerii din Chişinău Youth Orchestra au susţinut un concert de pop simfonic, în cadrul căruia au interpretat melodii renumite pop, într-o manieră simfonică. Alături de orchestră, Cătălin Josan, RUPT, Alex Calancea, Cristina Pintilie şi Marinela Parlicov au ridicat sala în picioare.

''E o stare aparte. Orchestra simfonică e altceva. De multe ori orchestra îţi dă o stare deosebită pentru că o auzi live, toată energia vine de la muzica asta frumoasă'', a spus interpretul Cătălin Josan.

La rândul său, artistul Alex Calancea a remarcat atmosfera extaordinară pe care au transmis-o, de pe scenă, cei 43 de tineri instrumentişti, susţinuţi de Edelweiss. “E minunat că sunt aşa tineri în Moldova'', a menţionat Alex Calancea.

Cel de-al doilea concert de iarnă a fost susţinut de 250 de corişti, reprezentând 10 ansambluri din toată ţara, în cadrul unei ediţii jubiliare a Festivalului Naţional Colinde, Colinde. În cadrul acestui spectacol, au fost interpretate colinde originale.

"Bravo, băieţii noştri. Eu mă mândresc că avem astfel de talente, astfel de copii. Vreau să spun marele mulţumesc fundaţiei Edelweiss pentru suportul substanţial pe care l-a acordat acestui proiect, pentru că a adus un mare beneficiu tradiţiilor populare şi eu cred că are loc şi conservarea patrimoniului naţional", a precizat şi preşedintele Asociaţiei Muzical Corale, Elena Marian.

Iar al treilea concert de iarnă, Balet meets symphony, a reuşit cu succes să redea atmosfera sărbătorilor de iarnă prin suite din baletele ”Spărgătorul de Nuci” şi ”Lacul Lebedelor” semnate de Piotr Ceaikovski. Orchestra a fost dirijată de Gabriel Bebeşelea, unul din dirijorii români ai momentului.

Evenimentele de iarnă au fost organizate de către Edelweiss, în parteneriat cu Chişinău Youth Orchestra. Tinerii instrumentişti care studiază în Moldova şi în străinătate sunt susţinuţi deja de ani de zile de către fundaţia de caritate patronată de către Vlad Plahotniuc.