Concursul “Tamara Ciobanu” un prim pas al dezgheţului naţional în muzica populară

22 Noiembrie 2010
Cea de-a unsprezecea ediţie a Concursului naţional "Tamara Ciobanu" a adunat aproape o sută de interpreţi de muzică folclorică. Veniţi din diferite localităţi, artiştii au adus pe scena Filarmonicii Naţionale folclorul autentic.
Concursul “Tamara Ciobanu” un prim pas al dezgheţului naţional în muzica populară
Cea de-a unsprezecea ediţie a Concursului naţional "Tamara Ciobanu" a adunat aproape o sută de interpreţi de muzică folclorică. Veniţi din diferite localităţi, artiştii au adus pe scena Filarmonicii Naţionale folclorul autentic. În cadrul concursului au răsunat şi piese din repertoriul Tamarei Ciobanu. Astăzi, interpreta ar fi împlinit 96 de ani.

În acest an, majoritatea participanţilor la Concursul naţional "Tamara Ciobanu" au fost copii.
"Eu am venit la acest concurs, pentru că mie îmi place muzica populară.Bunicul meu tot a fost cîntăreţ de muzică popular”, a menţionat Daniel Cănănău, deţinătorul premiului II.

Regulamentul prevede o limită de vârstă pentru participanţi. Însă organizatorii au făcut o excepţie pentru profesoara Liuba Dănilă, de 80 de ani. Femeia spune că a vrut să participe la acest concurs, pentru că a cunoscut-o personal pe Tamara Ciobanu şi chiar a cântat cu ea la o petrecere.

Marina Coptu, o tânără din Ungheni, s-a învrednicit de Premiul Mare al Concursului, oferit de Fundaţia Edelweiss.

"Încerc să scot la iveală perlele folclorului nostru naţional, care sunt foarte frumoase. Tamara Ciobanu a fost anume interpreta care a cântat folclor şi a cântat folclor autentic, unul pur. Sînt mîndra de faptul că am luat Premiul Mare la acest Concurs şi că am avut onoarea sa-mi fie înmînat chiar de Fundaţia Edelweiss” a declarat Marina Coptu.

Iniţial, Concursul "Tamara Ciobanu" se organiza în fiecare an. În ultima perioadă, concursul a devenit bienal, din cauza problemelor financiare.