Capodopere din tezaurul cultural internaţional vor fi oferite amatorilor de balet şi operă în cadrul Festivalului "Invită Maria Bieşu" susţinut de Fundaţia EDELWEISS

08 Septembrie 2010
Solişti şi dirijori din opt state vor participa la ediţia din acest an a Festivalului International "Invită Maria Bieşu" organizat cu suportul Fundaţiei EDELWEISS în perioada 10 – 17 septembrie 2010.
Capodopere din tezaurul cultural internaţional vor fi oferite amatorilor de balet şi operă în cadrul Festivalului "Invită Maria Bieşu" susţinut de Fundaţia EDELWEISS
 

Solişti şi dirijori din opt state vor participa la ediţia din acest an a Festivalului International "Invită Maria Bieşu" organizat cu suportul Fundaţiei EDELWEISS în perioada 10 – 17 septembrie 2010. Actuala ediţie a festivalului este consacrată jubileului de 75 de ani ale amfitrioanei Festivalului – Maria Bieşu. În acest an, pe cele trei scene a festivalului, din Teatrului de Operă şi Balet, Palatului Naţional şi Sălii cu Orgă, vor evolua solişti renumiţi din Spania, Elveţia, Franţa, România, Federaţia Rusă, Turcia, Georgia, Ucraina şi Republica Moldova.
“Festivalului International "Invită Maria Bieşu" a devenit deja parte a tezaurului cultural al Republicii Moldova şi al operei internaţionale. Acesta este unul din puţinele evenimente care aduce ţara noastră în rândul statelor europene cu o valoare culturală. Dorim ca prin contribuţia Fundaţiei, această tradiţie culturală să aibă nu numai o continuitate, dar şi o evoluţie”, susţine Vlad Plahotniuc, Fondatorul Fundaţiei EDELWEISS. El a menţionat că nivelul înalt al festivalului din acest an este confirmat prin prezenţa oaspeţilor, în special Ioan Holender, cântăreţ, impresar şi director de operă austriac, de origine română. Ioan Holender a fost conducător al Vienna State Opera timp de 20 de ani, iar în prezent este Director al Metropolitan Opera New York. În cadrul Festivalului, Dl. Holender va audia trupa de operă şi balet al Teatrului Naţional de Operă şi Balet din Moldova pentru a recruta tinere talente pentru stagiere la Metropolitan Opera la New York.
Valeria Şeican, Director al Teatrului de Operă şi Balet, susţine că “acest început de colaborare oferă operei şi baletului de la Chişinău o şansă în plus nu doar pentru a face cunoscute spectatorilor de la Chişinău piese cu renume internaţional, dar şi să ofere posibilitatea să examineze posibilitatea lansării unor noi spectacole”.
În cele nouă zile la Chişinău vor evolua: Ignasio Encinas (Spania), Olga Perrier (Franţa), Daniela Stigliano (Italia), Emmanuel Siffert (Elveţia), Roman Muraviţchi (Rusia), Marius Manea (România), Felicia Felip (România), Alexei Baklan (Ucraina), Tatiana Anisimova (Ucraina), David Gvinianidze (Georgia). Din programul ediţiei a XVIII-a a Festivalului fac parte operele "AIDA", “TRAVIATA”, “BAL MASCAT” (G.Verdi), "MADAME BUTTERFLY” (G.Puccini), baletul "GIZELLE" (A. Adam) şi "LACUL LEBEDELOR" (P. Ceaikovski).

În plus pe data de 12 septembrie la Sala cu Orgă va avea loc un concert de binefacere, iar pe data de 17 septembrie, la Palatul Naţional va avea loc un concert de gală.