Ediţia a XVIII a Festivalului "Invită Maria Bieşu", susţinută de Fundaţia EDELWEISS a fost deschisă la Chişinău

10 Septembrie 2010
Peste o mie de oficiali, oameni de afaceri, reprezentanţi ai domeniului artei şi simpli amatori ai operei şi baletului au participat la deschiderea Festivalului "Invită Maria Bieşu" care a avut loc la Chişinău.
Ediţia a XVIII a Festivalului "Invită Maria Bieşu", susţinută de Fundaţia EDELWEISS a fost deschisă la Chişinău

Ediţia a XVIII a Festivalului "Invită Maria Bieşu", susţinută de Fundaţia EDELWEISS a fost deschisă la Chişinău

Peste o mie de oficiali, oameni de afaceri, reprezentanţi ai domeniului artei şi simpli amatori ai operei şi baletului au participat la deschiderea Festivalului "Invită Maria Bieşu" care a avut loc la Chişinău. La începutul primului spectacol mai multe persoane oficiale şi amatori ai artei, care au contribuit la buna desfăşurare a acestui festival, au venit cu un cuvânt de salut.

Maria Bieşu, a spus că “în primul rând vreau să mulţumesc tuturor celor cu ajutorul căruia a fost posibilă organizarea acestui festival. Nu voi ascunde că au fost probleme, dar împreună am trecut peste ele. Vreau să spun un mulţumesc autorităţilor şi, în special, fondatorului Fundaţiei EDELWEISS, Vlad Plahotniuc. Un mulţumesc deosebit este pentru teatrul care ne găzduieşte, soliştii şi muzicanţii. Ei toţi depun toate eforturile pentru a ne oferi o sărbătoare a culturii”.

Ioan Holender, Director al Metropolitan Opera New York, a spus că “sunt foarte bucuros şi emoţionat, dar şi profund mişcat că pot sta pe aceeaşi scenă cu marea Maria Bieşu. S-a spus că încă puţini artişti de talie mondială participă la festivalul de la Chişinău, să nu vă pară rău. În cele mai renumite opere ale lumii sunt solişti şi instrumentalişti din această ţară. Prezenţa acestei ţări este în toate ţările de occident, Europa şi America. Aceasta vă cinsteşte, vă onorează, asta arată lumii întregi că este o ţară de cultură, o ţară de tradiţie, o ţară care a adus mari artişti pentru toată lumea de astăzi”.

Vlad Plahotniuc, Fondatorul EDELWEISS, a spus că sunt bucuros şi nespus de onorat prin faptul că particip la deschiderea acestui festival, remarcabil care devine tot mai spectaculos şi de rezonanţă. Ca şi alţi oameni care activează în alte domenii decât cel al culturii trebuie să ne aducem tot aportul pentru buna funcţionare a acestui templu a culturii şi a oamenilor care activează în el. Anticii spuneau că muzica este graiul muzelor sau a zeilor. Şi prin muzică şi noi ne apropiem de divinitate.

Valeria Şeican, Director al Teatrului de Operă şi Balet, a adus cuvinte de mulţumire amfitrioanei festivalului, Dnei Maria Bieşu, prin talentul şi dedicaţia căreia arta lirică din Republica Moldova a ajuns să fie îndrăgită şi iubită chiar şi după hotarele ţării.

Festivalului International "Invită Maria Bieşu", organizat cu suportul Fundaţiei EDELWEISS, se va desfăşura în perioada 10 – 17 septembrie 2010. Actuala ediţie a festivalului este consacrată jubileului de 75 de ani ale amfitrioanei Festivalului – Maria Bieşu. În acest an, pe cele trei scene a festivalului, din Teatrului de Operă şi Balet, Palatului Naţional şi Sălii cu Orgă, vor evolua solişti renumiţi din Spania, Elveţia, Franţa, România, Federaţia Rusă, Turcia, Georgia, Ucraina şi Republica Moldova.

În cele nouă zile la Chişinău vor evolua: Ignasio Encinas (Spania), Olga Perrier (Franţa), Daniela Stigliano (Italia), Emmanuel Siffert (Elveţia), Roman Muraviţchi (Rusia), Marius Manea (România), Felicia Felip (România), Alexei Baklan (Ucraina), Tatiana Anisimova (Ucraina), David Gvinianidze (Georgia). Din programul ediţiei a XVIII-a a Festivalului fac parte operele "AIDA", “TRAVIATA”, “BAL MASCAT” (G.Verdi), "MADAME BUTTERFLY” (G.Puccini),  baletul "GIZELLE" (A. Adam) şi "LACUL LEBEDELOR" (P. Ceaikovski).

În plus pe data de 12 septembrie la Sala cu Orgă va avea loc un concert de binefacere, iar pe data de 17 septembrie, la Palatul Naţional va avea loc un concert de gală.