A avut loc premiera spectacolului "Pomul Vieţii”

24 Noiembrie 2010
La 24 noiembrie, pe scena Teatrului Naţional "Mihai Eminescu" a avut loc premiera spectacolului "Pomul Vieţii", după piesa scrisă de Dumitru Matcovschi. Spectatorii spun că acest spectacol face o radiografie a viciilor şi virtuţilor societăţii moldoveneşti.
A avut loc premiera spectacolului "Pomul Vieţii”
La 24 noiembrie, pe scena Teatrului Naţional "Mihai Eminescu" a avut loc premiera spectacolului "Pomul Vieţii", după piesa scrisă de Dumitru Matcovschi. Spectatorii spun că acest spectacol face o radiografie a viciilor şi virtuţilor societăţii moldoveneşti. Deşi a fost scrisă acum 32 de ani, această dramă este actuală şi astăzi prin problemele sociale pe care le abordează. Ultima dată, piesa "Pomul Vieţii" a fost jucată în anul 1986.
Drama "Pomul vieţii" redă povestea tristă a unei familii dintr-un sat din Moldova. Soţia face abuz de alcool, pentru că nu-şi poate ierta păcatele tinereţii. Soţul, nemulţumit de faptul că singurul fiu a rămas imobilizat într-un scaun cu rotile, îşi varsă amarul, prin violenţă. Comunitatea rurală nu intervine pentru a soluţiona conflictul, ba din contra, se transformă într-un judecător aspru, care până la urmă o determină pe femeie să-şi pună capăt zilelor.

Spectatorii spun că au văzut pe scenă realitatea moldovenească:"Jocul actorilor, extraordinar. Ninela Caranfil şi toţi ceilalţi. Un spectacol care nu te poate lăsa indiferent."

Oamenii de teatru spun că montarea unei premiere este dificilă din cauza finanţării insuficiente a teatrelor din partea statului.

Alexandru COZUB, regizor: "Este destul de complicat, dar oricum se fac. În cazul dat, Dumitru Matcovschi a venit cu sponsorul său, cu Fundaţia Edelweiss, care a contribuit la realizarea acestui spectacol."

Fundaţia Edelweiss a oferit un suport financiar trupei de actori şi dramaturgului. Anterior, Fondatorul Fundaţiei "Edelweiss", Vlad Plahotniuc ,a convenit cu Dumitru Matcovschi privind editarea unui volum de poezii.