Echipa naţională de robotică, felicitată de Fondatorul Edelweiss, Vlad Plahotniuc

07 Septembrie 2018
Inventivi, muncitori şi entuziaşti, tinerii moldoveni s-au întors în ţară cu medalia de bronz de la Olimpiada mondială de robotică, din Mexic.
Echipa naţională de robotică, felicitată de Fondatorul Edelweiss, Vlad Plahotniuc
Inventivi, muncitori şi entuziaşti, tinerii moldoveni s-au întors în ţară cu medalia de bronz de la Olimpiada mondială de robotică, din Mexic.

Au muncit aproape două luni pentru a construi un robot care poate îndeplini sarcini în timp record şi au reuşit să ajungă pe podium în confruntarea cu alte peste 170 de ţări.
 
Fondatorul Edelweiss, Vlad Plahotniuc, i-a întâlnit pe cei patru elevi, curios să afle mai multe despre invenţia lor inedită pe care au prezentat-o la competiţie, dar şi despre ce vor să facă mai departe.
 
“Noi dorim să facem un cap robotizat care să ducă o scurtă comunicare cu persoana care se apropie de el. El va avea senzori şi motoare necesare pentru aceasta.”, a spus Mihai Molan, unul dintre elevi.
 
Mulţumit de performanţa obţinută, dar şi ambiţios pentru viitor, Nicolae Mihalache, ne-a mărturisit: “Locul trei, medalia de bronz, la aşa o olimpiadă internaţională, unde au participat 173 de ţări, este un rezultat destul de bun pentru o ţară mică precum Moldova, dar evident la anul ne vom axa pe un rezultat mai mare. “
 
“Eu cred că ţara noastră are capacităţi prin minţile oamenilor, adică prin invenţii noi şi prin dezvoltarea noilor domenii cum ar fi şi robotica, noi putem ridica ţara la un nivel mai înalt.“, spune unul dintre participanţi, Andrian Bocancea.
 
Vlad Plahotniuc i-a felicitat pentru rezultatele frumoase obţinute şi i-a încurajat să continue cu ceea ce îi pasionează.
 
“Vreau să vă felicit şi să vă spun că sunteţi un model de succes al unei echipe pentru Moldova,  poate un exemplu pentru toţi elevii şi nu doar pentru ei.  Eu vă încurajez să continuaţi şi doar încurajarea nu este suficientă, vă promit să fim alături de voi, împreună cu echipa Edelweiss, în ambiţiile voastre.  Unul dintre obiectivele Fundaţiei este de a susţine oamenii, copiii, elevii talentaţi.”, le-a transmis Fondatorul Edelweiss, Vlad Plahotniuc.
 
Echipa Edelweiss le-a oferit tinerilor în dar o imprimantă 3D şi un laptop performant, echipament care să îi ajute pe mai departe să continue cu realizările deosebite din domeniu.
 
Atât Fondatorul Vlad Plahotniuc, cât şi elevii s-au bucurat de discuţie, au avut întrebări şi lucruri de povestit.
 
“Întâlnirea mi-a părut destul de interesantă pentru că am putut să vorbim despre lucrurile care ne pasionează şi care ne plac nouă. Mi-a părut bine că am putut să vorbesc cu domnul Vlad Plahotniuc.”, a spus Andrei Copaci, după întâlnire.
 
Olimpiada mondială de robotică FIRST Global Challenge a avut loc  în perioada 16-18 august.  Echipa Moldovei, formată din cinci elevi, a fost pe podium alături de România, care a ocupat primul loc şi  de Singapore, care s-a clasat pe locul doi.  Tematica din acest an a competiţiei a fost ”Impactul Energiei”,

una dintre problemele globale. Tinerii au avut la dispoziţie un set standard de piese, motoare şi mecanisme, iar pe parcursul a trei luni echipele participante au conceptualizat, construit şi programat câte un robot, care a simulat pe teren producerea energiei din surse regenerabile.