Elevii din raionul Cimişila citesc din cărţile donate de Fundaţia Edelweiss

08 August 2012
Două biblioteci şcolare din raionul Cimişlia au primit astăzi donaţii de carte din partea Fundaţiei Edelweiss. Organizate in cadrul programului „Pentru Cartea Moldovei”, cele două evenimente din satele Sagaidac şi Ciucur-Mingir au adunat elevi, părinti, dascăli şi reprezentanţi ai fundaţiei. Cinci sute de cărţi au fost donate elevilor.
Elevii din raionul Cimişila citesc din cărţile donate de Fundaţia Edelweiss
Două biblioteci şcolare din raionul Cimişlia au primit astăzi donaţii de carte din partea Fundaţiei Edelweiss. Organizate in cadrul programului „Pentru Cartea Moldovei”, cele două evenimente din satele Sagaidac şi Ciucur-Mingir au adunat elevi, părinti, dascăli şi reprezentanţi ai fundaţiei. Cinci sute de cărţi au fost donate elevilor. Reprezentanţii Edelweiss au vorbit celor prezenţi despre importanţa educaţiei în comunităţile locale şi despre investiţia în viitor pe care un fond de carte îl reprezinta pentru dezvoltarea intelectuala a tinerilor.

In gimnaziul din satul Ciucur-Mingir, din raionul Cimişlia. Biblioteca are doar 200 de cărţi, cele mai multe fiind tipărite cu caractere chirilice. Până acum, din cauza sărăciei, doritorii de a citi trebuiau să împartă o carte la doi sau chiar la trei. Cu puţin timp înainte de a merge la şcoală, elevii se arată încântaţi de faptul că dispun de literatura necesară. „Cărţile în limba română de care dispune biblioteca şcolară sunt atât de puţine la număr încât practic fiecărui elev îi revine o jumătate de carte,” a declarat Vasile Surdu, directorul gimnaziului din satul Cuciur-Mingir.

Pornind de la faptul că bugetul instituţiei este prea mic pentru procurarea cărţilor necesare, directorul gimnaziului a cerut ajutor de la Fundaţia Edelweiss. Reacţia a fost imediată. Astăzi în bibliotecă au fost aduse 250 de manuale noi, în limba română. În semn de recunoştinţa elevii au oferit reprezentanţilor Edelweiss un spectacol cu cântece şi poezii şi, de asemenea, le-au dăruit câteva volume de poezie, semnate de Liuba Dimitriu, poetesă basarabeană din sec. XX originară din satul Ciucur Mingir.

Alte 250 de manuale au fost donate gimnaziului din satul Sagaidac, din raionul Cimişlia, într-un eveniment similar.

În cadrul proiectului Edelweiss „Pentru Cartea Moldovei”, cărţile lui Dumitru Matcovschi, Ion Druţă, Mihai Eminescu şi Ion Luca Caragiale vor ajunge şi în alte peste 20 de localităţi din ţară.