Biblioteca Raionala Călăraşi – dotată cu cărţi!

23 August 2011
Lectura este o activitate puţin atractivă pentru majoritatea moldovenilor din cauza lipsei de cărţi in biblioteci, mai ales de lectura in limba romana. Aşa arata Barometrul Opiniei Publice.
Biblioteca Raionala Călăraşi – dotată cu cărţi!
Lectura este o activitate puţin atractivă pentru majoritatea moldovenilor din cauza lipsei de cărţi in biblioteci, mai ales de lectura in limba romana. Aşa arata Barometrul Opiniei Publice. Potrivit ultimului sondaj aproape fiecare al treilea moldovean a şi uitat când a ţinut o carte în mână, de cele mai multe ori, invocând lipsa de timp. Şi doar 15 la sută din populaţie obişnuieşte să citească în fiecare zi.

În cadrul Campaniei „Pentru Cartea Moldovei” Fundaţia Edelweiss a donat bibliotecii din Călăraşi 1000 de cărţi în limba română. La eveniment a fost prezent şi Domnul Vlad Plahotniuc, Fondatorul „Edelweiss” care a menţionat că „problema aprovizionării cu cărţi - e o problemă poate nu atât de acută despre care se vorbeşte intens, prioritar, în cercurile parlamentare, dar eu o consider o problemă acută, pentru că bibliotecile primesc tot mai puţine cărţi, asta înseamnă că investim de fapt foarte puţin în cultură.”

Profesoara Rodica Gavriliţă vine la Biblioteca din Călăraşi de cel puţin trei ori pe săptămână. Alături de fiicele sale, ea candidează la titlul de cea mai cititoare familie din raion: „Mă străduiesc să nu treacă nici o zi fără a citi cel puţin şaizeci de pagini. O zi fără carte e ca şi cum aş locui pe o insulă pustie.”

Însă doar unul din patru locuitori ai oraşului trec pragul Bibliotecii din Călăraşi, majoritatea – elevi. Acum Directoarea Bibliotecii, Dna Galina Agafiţă este sigură că va avea mai mulţi cititori: „Atunci când nu sunt alocaţi banii pentru achiziţia de carte, atunci nu vine nici cititorul în bibliotecă fiind că cele pe care le-a citit nu le mai reciteşte.”

Fundaţia "Edelweiss" va distribui, peste, 16 mii de cărţi. Până acum au fost oferite donaţii bibliotecilor din Anenii Noi, Ştefan Vodă şi Străşeni.